Pyszne, smażone kaszotto z leśnymi grzybami i jajkiem sadzonym na ostro.
Składniki:
kasza pęczak 36 dag
suszona kapusta 1,6 dag
suszona cebula 80 g
suszona marchewka 80 g
suszone grzyby leśne 80 g
zielona natka pietruszki
koper
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ostry sos z papryczek habanero 2 łyżki
bulion mięsny 400 ml
jajko kurze 1 szt.
pomidorki koktajlowe 5 szt.
koper
smalec
Wykonanie:
Do gotującego się bulionu wkładamy wszystkie składniki. Doprawiamy do pożądanego smaku, mieszamy do momentu aż kasza zacznie pęcznieć i bulion gęstnieć. Przykrywamy, wyłączamy gaz, i odstawiamy na 30 minut aż kasza ładnie dojdzie. Po tym czasie mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzone kaszotto możemy podać usmażone z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi. Na patelni rozgrzewamy smalec, wbijamy jajko i smażymy na sadzone. Usmażone jajko przekładamy łyżką cedzakową na talerzyk a na patelnię nakładamy kaszotto i smażymy. Na usmażone kaszotto kładziemy usmażone wcześniej jajko i na około układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Możemy konsumować bezpośrednio z patelni, lub możemy przełożyć na talerz.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz