wtorek, 7 maja 2019

Zupa szczawiowa.



Zupa z pierwszego, wiosennego szczawiu z ogródka.

Składniki:

szczaw ogrodowy 3 pęczki
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 1 szt.
ćwiartki kurczaka 2 szt.
filet z kurczaka połowa
ziemniaki 4 szt.
jajka kurze 4 szt.
śmietana 12% do zabielenia
woda 2 litry
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

W dwóch litrach posolonej wody gotujemy wymyte mięsa, podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotujemy do miękkości mięs. Dodajemy obraną, startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. W między czasie przebieramy i myjemy szczaw, kroimy w centymetrowe paski i jak ziemniaki będą miękkie dodajemy go do garnka. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę gotujemy aż szczaw będzie w miarę miękki, zabielamy zupę i kończymy gotowanie. Podajemy gorącą z ugotowanym jakiem na twardo.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz