poniedziałek, 24 czerwca 2019

Gołąbki z kapusty młodej.



Gołąbki zrobione z kapusty młodej i mięsa mielonego, wieprzowego z ryżem.


Składniki:

kapusta biała młoda 1 duża główka 3,5 kg
mięso wieprzowe mielone 1 kg
ryż biały 2 woreczki 2 x 100 gram
sól
pieprz ziołowy
czosnek
natka pietruszki 1 pęczek
koper 1 pęczek
2 łyżki domowej kostki rosołowej
koncentrat pomidorowy 100 ml
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
3-4 łyżki śmietany do zabielenia sosu
Liść laurowy 6-8 szt.
Ziele angielskie 10-12 ziaren

Wykonanie farszu do gołąbków:

Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem.

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę. Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Gdy woda osiągnie 80 stopni Celsjusza, parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście. Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem. Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z koncentratem pomidorowym, pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej pasty rosołowej. Gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody. Gołąbki podajemy z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami, polanymi sosem zrobionym z wywaru gotowania gołąbków, zagęszczonego mąką ziemniaczaną i zabielony śmietaną.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz