wtorek, 25 czerwca 2019

Pasta rosołowa do zup i sosów.



Pasta warzywna, przeze mnie nazwana domową pastą rosołową, jest doskonała jako dodatek do zup, sosów, do tych potraw do których dodawaliśmy kupne kostki rosołowe. Tą którą przedstawiam jest swojskiej, domowej produkcji, bez konserwantów, składającej się z naci lubczyku, selera, pietruszki i kilku warzyw oraz ośmiu rodzajów przypraw. Polecam, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przydatna w kuchni. 

Skład:

lubczyku 5 dużych pęczków
por 1 szt.
selery z nacią 2 szt.
marchew 0,5 kg.
pęczek duży pietruszki z korzeniem
2 duże korzenie pietruszki
2 cebule
kawałeczek imbiru
1 duży pęczek kopru
roztopiony łój z drobiu 100 ml.

Przyprawy:

kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej
2 łyżki majeranku
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram

Wykonanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy maszynką do mięsa. Wlewamy 100 ml. roztopionego łoju z drobiu, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 100 - 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce. Jedna czubata łyżka pasty równa jest jednej kostce rosołowej kupionej w sklepie.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz