Kotlet schabowy podany z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórka i rzodkiewki.
Składniki:
schab 2 plastry
Jajo kurze 2 szt.
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
młode ziemniaki 1,5 kg
ogórki świeże 2-3 szt.
rzodkiewki 4-5 szt.
koperek do posypania
śmietana gęsta
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry schabu smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, posypujemy je koprem i lekko potrząsając mieszamy. Z ogórków, rzodkiewek i śmietany robimy mizerię. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków i rzodkiewki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz