Filet rybny w panierce serowo ziołowej, podany z ugotowanymi ziemniakami i surówką chińską.
Składniki:
filet rybny w panierce serowo ziołowej 4 szt.
surówka chińska z białej kapusty
ziemniaki 6-8 szt.
olej do smażenia
Surówka chińska:
kapusta biała 50 dag
marchew 20 dag
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz szczypta
cukier 2 łyżki
ocet ryżowy 60 ml
olej ryżowy 125 ml
Wykonanie surówki chińskiej:
Kapustę drobno szatkujemy w większej misce, dodajemy startą marchew na większych oczkach oraz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku zagotowujemy olej ryżowy z octem ryżowym i cukrem, cukier musi być rozpuszczony. Tak prygotowaną marynatę wlewamy do kapusty, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wykonanie dania:
Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki panierowanych w bułce tartej, serze i ziołach fileta rybnego. Smażymy na rumiano, około 10 minut, kilkakrotnie przewracając. Usmażone filety ryby podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką chińską.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz