czwartek, 8 sierpnia 2019

Filet rybny w panierce serowo ziołowej.



Filet rybny w panierce serowo ziołowej, podany z ugotowanymi ziemniakami i surówką chińską.


Składniki:

filet rybny w panierce serowo ziołowej 4 szt.
surówka chińska z białej kapusty
ziemniaki 6-8 szt.
olej do smażenia

Surówka chińska:

kapusta biała 50 dag
marchew 20 dag
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz szczypta
cukier 2 łyżki
ocet ryżowy 60 ml
olej ryżowy 125 ml

Wykonanie surówki chińskiej:


Kapustę drobno szatkujemy w większej misce, dodajemy startą marchew na większych oczkach oraz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku zagotowujemy olej ryżowy z octem ryżowym i cukrem, cukier musi być rozpuszczony. Tak prygotowaną marynatę wlewamy do kapusty, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wykonanie dania:

Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki panierowanych w bułce tartej, serze i ziołach fileta rybnego. Smażymy na rumiano, około 10 minut, kilkakrotnie przewracając. Usmażone filety ryby podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką chińską.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz