sobota, 17 sierpnia 2019

Kiszony czosnek po Rusku.



Bardzo zdrowy kiszony po Rusku młody czosnek, idealny dodatek do dań, zup oraz do kanapek.

Surowiec:

młody czosnek
baldachy kopru
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka

Zalewa:

sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

Wykonanie:

Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia ostałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz