Bardzo smaczna zupa, zwana na Warmii, zupą klops. Zupę możemy podawać z makaronem jak i z kartoflami.
Składniki:
woda 2 litry
suszona włoszczyzna 4 łyżki
pasta rosołowa 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżeczka
świeży lubczyk
mąka do zagęszczenia zupy
śmietana do zabielenia zupy
makaron dowolny
Klopsy:
mielone mięso wieprzowe 50 dag
czosnek 2 ząbki
jajka kurze 1 szt.
pieprz kolorowy tłuczony
sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wykonanie klopsów:
Mięso mielone doprawione solą, pieprzem, dodanym jajkiem i czosnkiem dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
Gotujemy zupkę:
Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy. Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleniną pokrojoną drobno i majerankiem do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżką mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty. Zupę podajemy z klopsami i makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz