Pikle z papryką na zimę. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.
Składniki:
duże ogórki gruntowe 5 kg
papryka czerwona szpiczasta 2 szt.
sól do przetworów 3 łyżki stołowe
Zalewa:
sól do smaku
cukier do smaku
gorczyca 1 łyżeczka na słoik
nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
liść laurowy 1 szt. na słoik
ziele angielskie 3 szt. na słoik
goździk 1 szt. na słoik
ocet 10 % 200 ml
woda 1 litr
Wykonanie:
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.
Pikle:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki i kroimy papryki wzdłuż na 2 centymetrowe paski o długości wysokości słoika. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, po 4 paski papryki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz