Smażony kotlet schabowy marynowany w musztardzie, majonezie i ziołach, panierowany w jajku i bułce tartej podany z ziemniakami i sałatką warzywną z kapusty i papryk.
Składniki:
schab wieprzowy z kością 2 plastry z kością
sól
pieprz ziołowy
musztarda 1 łyżeczka
majonez 1 łyżeczka
bułka tarta
jajko kurze 2 szt.
ziemniaki 8-9 szt.
sałatka z kapusty i papryk
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Plastry schabu przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym, smarujemy musztardą i majonezem, zakrywamy i odstawiamy minimum na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierujemy w jajku rozbełtanym i bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor, oraz do miękkości mięsa. W między czasie obieramy, myjemy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz