czwartek, 22 sierpnia 2019

Śmietanowiec galaretkowy.



Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą ubita śmietana wymieszana z krystaliczną galaretką i kostkami z galaretek.



Składniki:

śmietana 36% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretki przezroczyste 2 szt.
jeżyny do dekoracji
winogrona bezpestkowe do dekoracji

Galaretki na kostkę:

galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
galaretka agrestowa 1 szt.
galaretka leśne owoce 1 szt.

Wykonanie:

Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce.

Masa śmietankowa z galaretkami:

Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka (200 ml) wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy do większej miski i wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Na całości wykładamy okrągłe biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu całości wykładamy na talerz, dekorujemy i kroimy na porcję.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz