Makaron Farfalle podany z sosem wieprzowym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.
Składniki:
makaron farfalle (kokardki) 50 dag
marynowane papryczki czereśniowe
Sos:
mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 1 szt.
lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
liść laurowy mielony szczypta
woda 1 litr
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
koncentrat pomidorowy
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron podajemy z sosem wieprzowym, ogórkiem kiszonym lub marynowaną papryczką czereśniową.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz