piątek, 2 sierpnia 2019

Surówka chińska.


Bardzo smaczna surówka po chińsku z białej kapusty,marchwi i cebuli. Jak kto lubi może dodać czosnku 3 ząbki. Surówka idealna jest jako dodatek do dań głównych.

Składniki:

kapusta biała 50 dag
marchew 20 dag
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz szczypta
cukier 2 łyżki
ocet ryżowy 60 ml
olej ryżowy 125 ml

Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy w większej misce, dodajemy startą marchew na większych oczkach oraz dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. W rondelku zagotowujemy olej ryżowy z octem ryżowym i cukrem, cukier musi być rozpuszczony. Zalewę wlewamy do kapusty, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz