czwartek, 1 sierpnia 2019

Tortellini z grzybami i sosem.



Tortellini z grzybami podane z sosem wieprzowym.


Składniki:

Tortellini z grzybami 25 dag

Sos:

mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 1 szt.
lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
liść laurowy mielony szczypta
woda 1 litr
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
koncentrat pomidorowy
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy tortellini z grzybami. Ugotowane tortellini z grzybami podajemy z sosem wieprzowym.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz