poniedziałek, 23 września 2019

Gołąbki z wieprzowym mięsem i ryżem.



Gołąbki z nadzieniem zrobionym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, zawiniętego w liście kapusty.


Składniki na 26 dużych gołąbków:

kapusta 30 sparzonych liści
mięso wieprzowe szynka zmielone z 3 ząbkami czosnku 1,6 kg
ryż 1,5 szklanki
sól
pieprz
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
świeży lubczyk
natka pietruszki
koper

Wykonanie:

W 3 szklankach wody gotujemy ryż. Gdy woda z ryżem zacznie gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy i czekamy 30 minut. Po 30 minutach ryż mieszamy, studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa z czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gotowy farsz zawijamy w parzone liście kapusty, formując gołąbki. Na dno większego garnka układamy na dno 2 liście kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i gołąbki. Na wierzch kładziemy zielone natki lubczyku, pietruszki i koper. Przykrywamy wszystko 2 liśćmi kapusty, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości gołąbków około 60 minut. Po 60 minutowym gotowaniu możemy spróbować gołąbka czy jest dobry. Jeżeli jest dobry to bierzemy z garnka pół litra wywaru, mieszamy w nim 200 ml koncentratu pomidorowego, wlewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze z 15 minut. Gotowe gołąbki możemy podać z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami i zrobionym sosem z wywaru w którym gotowały się gołąbki.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz