Pyzy ziemniaczane ze skwarkami, przysmak z Podlasia.
Składniki:
ziemniaki 4 kg po obraniu
mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
mąka ziemniaczana pół szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 szt.
smalec
podgardle wieprzowe 10 dag
Wykonanie:
Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ścieramy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną odciskamy do miseczki,czekamy aż się osiądzie. Zlewamy powoli wodę, a osiadły krochmal dodajemy do odciśniętej pulpy. Ugotowane ziemniaki odlewamy, studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z ziemniaczaną pulpą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy mięso, studzimy i mielimy. Zmielone mięso doprawiamy przyprawami. Z masy ziemniaczanej i mielonego mięsa formujemy pyzy. Uformowane pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia pyz do góry. Ugotowane pyzy wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. W między czasie smażymy na smalcu pokrojone w kostkę podgardle wieprzowe do zarumienionych skwarek, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. Pyzy podajemy na gorąco polane tłuszczem i posypane skwarkami z cebulką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz