piątek, 13 września 2019

Kwaśnica na wędzonym boczku.



Pyszna zupa ugotowana na domowego kiszenia kapuście, na wędzonym boczku, podana z kiełbasą śląską i domowym chlebem.


Składniki:

kiszona kapusta 0,5 kg (odciśnięta z soku)
ziemniaki 4 szt.
wędzony boczek 35 dag
kiełbasa śląska 2 szt.
kasza pęczak 1 garść
suszona włoszczyzna 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
majeranek 1 łyżka
woda 2,5 litra

Wykonanie:

Wymyte, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy z suszoną włoszczyzną do ich miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Skórę z boczku, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy boczek. Do gotujących się ziemniaków dodajemy usmażony boczek, majeranek  oraz kaszę pęczak. Dodajemy odciśniętą kapustę i gotujemy 60 minut aż kapusta będzie miękka. Po tym czasie próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 10 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka przekrojone na połówki kiełbaski śląskie. Zupę podajemy z kawałkami kiełbasy i domowym pieczywem.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz