Wieprzowe kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
ziemniaki 8 szt.
Składniki na kotlety mielone:
mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 dag
bułka tarta pół szklanki
cebula połowa
czosnek 2 ząbki
jajka 2 szt.
pieprz - do smaku
sól - do smaku
Składniki na buraczki:
burak ćwikłowy 3 szt.
cebula połowa
sól
pieprz
Opcjonalnie:
sok z cytryny
Wykonanie buraczków:
Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.
Wykonanie:
Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz