sobota, 14 września 2019

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki.



Wieprzowe kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.


Składniki:

ziemniaki 8 szt.

Składniki na kotlety mielone:

mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 dag
bułka tarta pół szklanki
cebula połowa
czosnek 2 ząbki
jajka 2 szt.
pieprz - do smaku
sól - do smaku

Składniki na buraczki:

burak ćwikłowy 3 szt.
cebula połowa
sól
pieprz

Opcjonalnie:

sok z cytryny

Wykonanie buraczków:


Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

Wykonanie:

Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz