wtorek, 10 września 2019

Pierogi po Białorusku.



Pierogi Białoruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym solą i ziołowym pieprzem, oraz dodaną zeszkloną cebulą na maśle.

Składniki:

Ciasto:

mąka Typ-500 poznańska 0,4 kg
sól 3/4 płaskiej łyżeczki
masło 40 g
jajka kurze 1 szt.
gorąca woda 100 ml

Farsz:

gotowane ziemniaki 25 dag
twaróg 25 dag
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Okrasa:

podgardle
cebula
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, wymieszane w gorącej wodzie masło i mieszamy łyżką chwilę, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy z ziemniaków i twarogu farsz. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, twaróg również, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę do jej ładnego zeszklenia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami i cebulką.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz