Kiszka kartoflana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
Składniki:
ziemniaki typ kulinarny BC 1 kg
jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 1 metr
boczek wędzony lub surowy 10 dag
jajko kurze 1 szt.
cebula 1 szt.
majeranek 1 łyżka
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut. Pokrojony boczek i cebule dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno. Kiszkę układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszki na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszki na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszkę przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony. Kiszka piekła się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszkę możemy spożywać bezpośrednio upieczoną, dobra są również na drugi dzień podsmażona na patelni. Podajemy z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz