środa, 23 października 2019

Ciasto na rogale Marcińskie.



Przepis na ciasto do rogali marcińskich.


Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali):

mąka pszenna poznańska typ 500 3,5 szklanki
ciepłe mleko 1 szklanka
świeże drożdże 20 gram
jajko kurze 1 szt.
cukier waniliowy 16 gram
cukier 3 łyżki
szczypta soli
masło 250 gram

Wykonanie:

W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły. Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy, wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło. Po godzinie wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką, rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek, wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 30 na 15 cm. Rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 1 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło masło.

Przystępujemy do składania ciasta:

a - nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta,
b - drugą, nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta,
c - dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio,
d - ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć, ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut, takie wałkowanie i schładzanie powinniśmy wykonać trzy razy, tylko po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz