Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.
Składniki na nadzienie:
250 gram białego maku
olejek migdałowy duży
pół szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram blanszowanych migdałów
2-3 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
250 ml śmietanki 30 % tłuszczu
Wykonanie nadzienia do rogali:
a - blanszowanie migdałów, zalane wrzącą wodą migdały parzymy 5 minut, ostudzone obieramy z brązowej łuski.
b - do gotującej wody wsypujemy biały mak, pamiętajmy o mieszaniu, doprowadzamy do wrzenia i parzymy 10 minut.
c - kroimy migdały,
d - ugotowany mak odcedzamy na gęstym sicie i odstawiamy do ostygnięcia, ostudzony mak mielimy dwa razy bardzo drobno,
Do garnka wlewamy śmietanę i cukier, zagotowujemy, dodajemy zmielony mak, pokrojone orzechy, wsypujemy wcześniej blanszowane i pokrojone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy.
Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz