wtorek, 26 listopada 2019

Krokiety z kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.



Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty wieprzowiny i pieczarek. Poniższy przepis jest na 23-25 krokietów, bardzo pysznych.


Składniki:

kiszona kapusta 2 słoiki 900 ml
pieczarki 1 kg
boczek świeży 60-70 dag
cebule 2 szt.
liście laurowe 4 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
wegeta bez konserwantów 3 czubate łyżki
pieprz czarny 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
dobra garść majeranku

przepis na placki 23-25 sztuk

Składniki:

1 kg mąki pszennej 450
1,5 1  mleka
łyżeczka soli
4 jajka

Przygotowanie placków:

Wszystkie składniki miksujemy, ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy placki.

Przygotowanie krokietów:

Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową i wegetą. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko. Dodajemy pieprze i majeranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy w kopertę i podsmażamy.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz