poniedziałek, 25 listopada 2019

Meksykański kociołek.



Duszony filet z kurczaka w paprykach, pieczarkach, marchewce i cebuli z dodatkiem czerwonej fasoli.


Składniki:

Filet z kurczaka 2 szt.
papryki czerwone słodkie 2 szt.
papryczka jalapeno 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
cebula 1 szt.
czerwona fasola 15 dag
olej 3 łyżki
por część jasna
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pieczarki 50 dag
kumin do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czerwona papryka słodka mielona 1 łyżka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 szt.
natka pietruszki

Wykonanie:

Fasolę moczymy około 2 godzin, po wymoczeniu gotujemy do jej miękkości, studzimy i odcedzamy. W między czasie w garnku z 3 łyżkami oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso z fileta kurczaka.  Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę z porem i pokrojone w plastry pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy, kilkakrotnie mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki, mieszamy i smażymy dalej. Wody nie dolewamy gdyż warzywa puszczą swój sok. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy łyżkę pasty rosołowej i pokrojone w kawałki papryki. Gotujemy dalej nadal mieszamy wszystkie składniki. Po kilkunastu minutach gotowaniu dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy całość do smaku wszystkimi suchymi przyprawami podanymi w przepisie. Na koniec dodajemy ugotowaną czerwoną fasolę, mieszamy wszystkie składniki i dusimy jeszcze 10 minut. Ugotowany paprykarz, że tak go nazwę podajemy na gorąco z pieczywem lub z ugotowanym ryżem.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz