wtorek, 5 listopada 2019

Zapiekane nadziewane mięsem papryki.



Bardzo smaczne i syte, pieczone papryki, nadziewane mielonym mięsem, posypane żółtym serem i natką pietruszki.

Składniki:

papryka zielona 1 szt.
papryka czerwona 2 szt.
papryka żółta 2 szt.
mięso wieprzowe 70 dag
cebula 1 szt.
bułka tarta pół szklanki 200 ml
jajko kurze 1 szt.
żółty ser
ketchup
sól
pieprz
czosnek

Wykonanie:

Mięso mielimy z czosnkiem i połową cebuli, po zmieleniu doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i 1 jajko kurze, dokładnie wyrabiamy. Papryki myjemy pozbawiamy nasion, robimy takie walce z uciętymi górami i dołami od papryk. Każdy walec z papryki nadziewamy mięsem, zostawiamy na górze pół centymetra od górnego brzegu papryki. Tak przygotowane papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, grzałki dół/góra. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, polewamy każdą paprykę ketchupem i posypujemy drobno pokrojoną cebulą (pozostała połowa). Ponownie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy w takiej samej temperaturze też 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blachę, papryki posypujemy żółtym serem i natką pietruszki. Zapiekamy 5 minut w tej samej temperaturze. Upieczone papryki podajemy na gorąco.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz