czwartek, 7 listopada 2019

Pomidorowa z ziemniakami i ryżem.



Wersja zupy pomidorowej z ziemniakami i ryżem jest o dużo razy smaczniejsza niż wersja z makaronem. Pomidorowa z ryżem i ziemniakami jest zupą z mojego dzieciństwa,jest naprawdę godna polecenia.


Składniki:

filet z kurczaka 1 szt.
ćwiartka z kurczaka 1 szt.
ryż 10 dag.
2 ziemniaki
domowa pasta rosołowa (lub kupna) 1 łyżka
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
domowy przecier z pomidorów 0,5 litra
pomidory krojone 1 puszka
bazylia suszona 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy
Sól
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
śmietana do zabielenia
Woda 2 litry

Wykonanie:

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięsa z kurczaka i pastę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Wkładamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i wypłukany ryż. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków i ryżu. Dodajemy czosnek, pieprz, bazylię, pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz