sobota, 14 grudnia 2019

Fasola Jaś z mięsem w pomidorach.



Duża fasola Jaś ugotowana z wędzonym boczkiem i kiełbasą z cebulą w sosie pomidorowym.


Składniki:

fasola jaś duża 50 dag
boczek wędzony
kiełbasa śląska
cebula
przecier pomidorowy, domowy 500 ml

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
pasta rosołowa domowa 1 łyżka
majeranek

Wykonanie:

Fasolę moczymy kilka godzin, wymoczoną, umytą gotujemy do miękkości około 90 minut. W między czasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku z kiełbasą dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę. Wszystko smażymy przez 15 minut. Gdy już fasola będzie miękka dodajemy pastę rosołową, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą oraz przyprawiamy wszystko do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek i gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy na gorąco z pieczywem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz