Kluski śląskie podane z sosem wieprzowym, posypane szczypiorkiem.
Składniki:
Kluski:
ziemniaki 1,5 kg
sól
mąka pszenna 1 szklanka
Sos wieprzowy:
szynka wieprzowa 60 dag
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
suszona włoszczyzna 2 łyżki
pasta rosołowa domowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy tłuczony
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
majeranek
mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, mąką pszenną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Sos wieprzowy:
Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i domowej pasty rosołowej. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy przyprawami do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Gotowym sosem polewamy kluski śląskie i podajemy na gorąco.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz