środa, 25 grudnia 2019

Pieczona szynka, ziemniaki, sos i buraczki.



Szynka wieprzowa marynowana w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, pieczona w piekarniku, podana z ziemniakami, buraczkami i polana sosem pieczeniowym.


Składniki:

szynka wieprzowa 1,3 kg
majonez 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
rękaw do pieczenia
ziemniaki 6 szt.
burak ugotowany 1 szt.

Solanka:

sól warzona 25 dag
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 10 szt.
czosnek pół główki
woda 1 litr

Przyprawy:

pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
czosnek granulowany

Sos:

wywar z pieczenia
woda 200 ml
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu

Wykonanie:

Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy majonezem wymieszanym z musztardą. Natartą szynkę wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z pojemnika, całą posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze. W między czasie trzemy buraka na wiórki przez duże oczka, doprawiamy do smaku. Gotujemy ziemniaki. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i kładziemy ją na większym talerzu. Z wywaru jaki powstał podczas pieczenia robimy w małym garnczku sos, zagęszczamy go i zabielamy. Szynkę kroimy w grubsze plastry i podajemy z ziemniakami, buraczkami. Ziemniaki i plaster szynki polewamy sosem, możemy posypać czosnkowym szczypiorkiem.







Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz