wtorek, 3 grudnia 2019
Kopytka z ziemniaków, bez jajek.
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia jajek. Polecam.
Składniki:
ziemniaki 6 szt.
mąka pszenna pół szklanki (125 ml)
sól do smaku
Wykonanie:
Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch. Gotowe, ciepłe kopytka możemy podać z sosem lub okraszone skwarkami z cebulą.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz