wtorek, 31 grudnia 2019
Marynowane płaty śledzia z suszonymi pomidorami i cebulą.
Płaty śledzi z suszonymi pomidorami i cebulą w zalewie z octu i oleju.
Składniki:
filety śledzia płaty 10 szt.
suszone pomidory w oleju
cebula czerwona 1 szt.
pieprz kolorowy młotkowany
Zalewa 1/5:
olej z suszonych pomidorów
ocet jabłkowy 6%
woda przegotowana (ostudzona)
Wykonanie:
Płaty śledzia kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem. Pomidory kroimy w kawałki, cebulę kroimy w cienkie plasterki. Układamy w półmisku warstwami, warstwa cebuli, warstwa śledzi, warstwa pokrojonych pomidorów. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Całość zalewamy zalewą z oliwy suszonych pomidorów, octu jabłkowego i wody. Tak ułożone w półmisku kawałki śledzi przykrywamy spożywczą folią i odstawiamy na minimum 24 godziny. Najsmaczniejsze są po 24 godzinach.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz