wtorek, 31 grudnia 2019

Marynowane płaty śledzia z suszonymi pomidorami i cebulą.



Płaty śledzi z suszonymi pomidorami i cebulą w zalewie z octu i oleju.

Składniki:

filety śledzia płaty 10 szt.
suszone pomidory w oleju
cebula czerwona 1 szt.
pieprz kolorowy młotkowany

Zalewa 1/5:

olej z suszonych pomidorów
ocet jabłkowy 6%
woda przegotowana (ostudzona)

Wykonanie:

Płaty śledzia kroimy w 4-5 centymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem. Pomidory kroimy w kawałki, cebulę kroimy w cienkie plasterki. Układamy w półmisku warstwami, warstwa cebuli, warstwa śledzi, warstwa pokrojonych pomidorów. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Całość zalewamy zalewą z oliwy suszonych pomidorów, octu jabłkowego i wody. Tak ułożone w półmisku kawałki śledzi przykrywamy spożywczą folią i odstawiamy na minimum 24 godziny. Najsmaczniejsze są po 24 godzinach.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz