niedziela, 22 grudnia 2019
Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.
Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
Okrasa:
1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
Farsz:
słoik 900 ml.kapusty kiszonej
grzyby suszone 5 dag
sól, pieprz do smaku
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Wykonanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz