Pałki i podudzia z kurczaka w ziołach, pieczone z cebulą w piekarniku.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 8 szt.
cebula 4 szt.
czosnek 4 ząbki
olej 6 łyżek
wegeta bez konserwantów 2 łyżki
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami, pokrojonym czosnkiem i olejem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, skrapiamy olejem i mieszamy. Wymieszaną cebulę równomiernie układamy w formie do pieczenia. Na wyłożoną cebulę układamy pałki jak i podudzia. Pieczemy 70-80 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem na grzałki góra/dół. Pieczemy na rumiany kolor do miękkości mięsa.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz