czwartek, 12 marca 2020

Ostry śmietankowy sos grzybowy do makaronu.



Sos przygotowany jest z ostrych papryczek, cebuli, pieczarek i pomidorków koktajlowych, zabielony 36% śmietaną.

Składniki:

ostre papryczki jalapeno 7 szt. czerwone i zielone
cebula 1 szt.
pieczarki 2 szt. duże
pomidorki koktajlowe 10 szt.
ostry sos z papryczek habanero 50 ml
śmietana 36% 200 ml
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Wymyte, osuszone warzywa kroimy w plasterki, pomidorki na połówki i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Gdy wszystkie warzywa na patelni będą miękie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy słodką, mieloną paprykę, ostry sos z papryczek habanero, dusimy na wolnym ogniu kilka minut i zabielamy śmietaną. Po dodaniu śmietany doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu około 2 minut. Gotowy sos możemy za pasteryzować w słoiczku lub podać na gorąco z ugotowanym makaronem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz