sobota, 28 marca 2020

Pasztet z wątróbek drobiowych na ostro.



Pasztet zrobiony jest z wątróbek z kurczaka, podgardla wieprzowego, cebuli oraz z dodatkiem paprykowego, ostrego sosu z pieczarkami.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1 kg
podgardle wieprzowe 40 dag
cebula 3 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos z ostrych papryczek z pieczarkami
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz kolorowy do smaku
słodka mielona papryka 2 łyżki
czosnek niedźwiedzi, suszony 2-3 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szt. (starta)
czosnek granulowany 1 łyżeczka
wegeta bez konserwantów 1 łyżeczka
suszone pomidory 2 łyżki

Wykonanie:

Wątróbki płuczemy, wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie. Po wymoczeniu w kilku wodach odciskamy ręcznie z wody i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Smażymy na dużym ogniu kilkakrotnie przewracając je na drugą stronę. Do podsmażonych wątróbek dodajemy pokrojone w półplasterki cebule i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Usmażone wątróbki z cebulą studzimy. W między czasie gotujemy z dodatkiem domowej pasty rosołowej do miękkości podgardle wieprzowe (około 1 godziny), po ugotowaniu studzimy. Ostudzone wątróbki z cebulą i podgardle mielimy przez sitko serowe. Do zmielonych wątróbek z podgardlem dodajemy wszystkie suche przyprawy do potrzebnego smaku. Dodajemy sos z ostrych papryczek i pieczarek. Wszystko jeszcze rozdrabniamy blenderem, podczas blendowania dodajemy stopniowo wywar z gotowanego podgardla, tak żeby gęstość pasztetu była odpowiednia do naszych potrzeb. Próbujemy smak pasztetu, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 40 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz