czwartek, 26 marca 2020

Kartoflak po mazursku.



Kartoflak po mazursku z kiełbasą i wędzonym boczkiem.


Składniki:

ziemniaki 5 szt. (duże)
jajka 2 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
boczek wędzony 15 dag
kiełbasa śląska 1 szt.

Przyprawy:

sól 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz