środa, 6 maja 2020

Biszkopt kakaowy do tortu.



Biszkopt kakaowy do tortu zrobiony tylko z czterech składników, bez użycia proszku do pieczenia.


Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag - minus 3 łyżki
kakao plus 3 łyżki za odjętą mąkę

Wykonanie:

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz