piątek, 8 maja 2020

Biszkopt waniliowy na tort.



Biszkopt o smaku waniliowym na tort. Do wykonania biszkoptu użyto tylko czterech składników, bez proszku do pieczenia.


Biszkopt:

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Wykonanie biszkoptu: 

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier i ekstrat waniliowy cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksujemy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz