Pieczony udziec indyka podany z pieczonymi, młodymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.
Składniki:
udziec z indyka 2 szt.
cebula 2 szt.
pieczarki 6 szt. większe
młode ziemniaki
czosnek 2-3 ząbki lub suszony
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
wegeta bez konserwantów do smaku
olej
Wykonanie:
Udźce z indyka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie suche przyprawy mieszamy z olejem na papkę. Udźce nacieramy papką z przypraw i czosnku, wkładamy do miseczki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia obrane cebule kroimy w pół plastry i układamy na dno brytfanki, solimy i lekko skrapiamy olejem. Wymyte i pokrojone pieczarki układamy na warstwę z cebuli i również lekko solimy i kropimy olejem. Na obie warstwy układamy udźce, obkładamy boki brytfanki obranymi młodymi, lekko posolonymi ziemniakami. Całość kropimy olejem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół 2 godziny. Po godzinnym pieczeniu polewam olejem z brytfanki i dalej piekę, można udźce przewrócić na drugą stronę. Upieczone udźce podajemy z upieczonymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz