poniedziałek, 4 maja 2020
Pierogi z mięsem.
Okraszone cebulką i skwarkami pierogi z nadzieniem mięsnym. Do nadzienia użyto mielonego mięsa wieprzowego.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
olej 2 łyżki lub masło 50 g
łyżeczka soli
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, olej lub masło i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
Okrasa:
cebula 1 szt.
kiełbasa śląska 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Pokrojoną kiełbasę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
Farsz:
mielone mięso wieprzowe 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 1 ząb przeciśnięty
cebula starta 1 łyżka
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy.
Wykonanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz