poniedziałek, 4 maja 2020

Pierogi z mięsem.



Okraszone cebulką i skwarkami pierogi z nadzieniem mięsnym. Do nadzienia użyto mielonego mięsa wieprzowego.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
olej 2 łyżki lub masło 50 g
łyżeczka soli



Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, olej lub masło i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.

Okrasa:

cebula 1 szt.
kiełbasa śląska 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku



Pokrojoną kiełbasę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

Farsz:

mielone mięso wieprzowe 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 1 ząb przeciśnięty
cebula starta 1 łyżka



Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy.

Wykonanie pierogów:

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz