Kluchy ziemniaczane z mięsem, to duże owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane kluchy podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.
Składniki na 12 kluch:
mielone mięso wieprzowe 1 kg
ziemniaki gotowane 1 kg
ziemniaki tarte, odciśnięte z wody 1,5 kg
skrobia ziemniaczana, ilość w zależności od gatunku ziemniaków
cebula 2 szt.
kiełbasa śląska 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę kiełbaskę smażymy na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kluchy:
Ziemniaki (1 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kluchy i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut od wypłynięcia do góry. Gotowe kluchy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz