sobota, 16 maja 2020

Sernik cytrynowy z polewą białej czekolady.



Sernik jest o smaku cytrynowym, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie z białej, cytrynowej czekolady.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg lub z wiaderka
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
sok z 1 cytryny
masło 20 dag
kisiel cytrynowy 2 opakowania
wiórki kokosowe do posypania

Polewa z białej czekolady:

śmietana 20 - 36% - 150 ml
czekolada biała 180 g (2 tabliczki)
starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg sok z cytryny i kisiele, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą z białej, cytrynowej czekolady, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

Polewa z białej czekolady:



Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia, do rozpuszczonej czekolady dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz