Smażony filet z kaczki podany z ziemniakami, sałatką z kapusty i papryk oraz z papryczkami marynowanymi cherry.
Składniki:
cały kaczy filet ze skórą
pieprz ziołowy pół łyżeczki
pieprz czarny pół łyżeczki
sól do smaku
zioła prowansalskie pół łyżeczki
suszony czosnek pół łyżeczki
wegeta bez konserwantów pół łyżeczki
ziemniaki młode 6 szt.
sałatka z kapusty i papryk
marynowane papryczki cherry
łodyżki ze świeżego lubczyku 4 kawałki
Wykonanie:
Wymyty, osuszony filet nacieramy suchymi przyprawami z solą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. W między czasie przygotowujemy ziemniaki do gotowania. Filety nacinamy i smażymy na patelni bez tłuszczu, układamy skórą do dołu. Tłuszcz ładnie się wytopi i jak będzie zarumieniona to przewracamy ją na drugą stronę i smażymy na wolnym ogniu do jej miękkości. Podczas smażenia dodajemy łodyżki świeżego lubczyku. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Usmażony filet dzielimy na dwie porcje, podajemy z ziemniakami, sałatką i marynowanymi papryczkami cherry.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz