sobota, 27 czerwca 2020

Kawowy deser z owocami.



Kawowy deser ze śmietanki i serka mascarpone, oraz z polewą czekoladową i owocami czerwonej porzeczki.


Składniki:

biszkopty kocie języczki 16 szt.
herbatniki do wyłożenia dna formy
śmietanka 36 % 250 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 2-3 łyżki
kawa do moczenia biszkoptów 300 ml
żelatyna 1 łyżka plus wrząca woda 125 ml do rozpuszczenia żelatyny i 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
czerwona porzeczka do dekoracji

Polewa czekoladowa:

gorzka czekolada 100 g
śmietanka 30-36% 100 ml

Wykonanie polewy:

Śmietanę zagotowujemy w małym rondelku, do zagotowanej śmietany dodajemy rozdrobnioną czekoladę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.

Wykonanie:

Na początek przygotowujemy formę w której będziemy robić deser, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. W połowie szklanki (125 ml) wrzącej wody rozpuszczamy jedną łyżkę spożywczej żelatyny i 3 małe łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Rozpuszczone i dobrze wymieszane składniki odstawiamy do ostudzenia. A w między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy śmietanka będzie ubita dodajemy do niej stopniowo serek mascarpone i miksujemy dalej. Do zmiksowanej śmietanki z serkiem mascarpone dodajemy ostudzoną żelatynę z kawą, miksujemy do połączenia. Na dnie formy układamy warstwę z herbatników. Na wyłożone herbatnikami dno formy wykładamy połowę masy kremowej, równo ją rozsmarowujemy. Na rozsmarowaną masę kremową układamy moczone w kawie biszkopty. I na wyłożoną warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy. I wykładamy z moczonych biszkoptów ostatnią warstwę. Foremkę wraz z jej zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc w celu dobrego schłodzenia składników. Schłodzony deser wykładamy na półmisek do góry dnem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, równamy boki deseru. Ze śmietanki i czekolady robimy polewę czekoladową i wylewamy ją na wierzch deseru. Na wylanej polewie czekoladowej układamy wcześniej wymyte i osuszone czerwone porzeczki. Deser kroimy w plastry i delektujemy się :)











Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz