czwartek, 2 lipca 2020

Nalewka na owocach agrestu.



Nalewka działa wzmacniająco dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. Pijemy łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Składniki:

1 kg dojrzałego agrestu
0,2 kg cukru trzcinowego
laska wanilii
kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego imbiru
1 białe wytrawne wino
1 litr 60% alkoholu

Wykonanie:

Kilogram dojrzałych owoców agrestu umyć na sicie, obrać z szypułek - ogonków i przekroić na połówki. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. Dodać laskę wanilii, kawałek świeżego imbiru i mały kawałek kory cynamonu. Tak przygotowaną nalewkę w słoju odstawiamy na 2 tygodnie,od czasu do czasu pomieszać słojem. Po 2 tygodniach oddzielamy nalew od owoców. Owoce zasypujemy cukrem a wytrawny nalew wlewamy do butelek. Słój z owocami zasypanymi cukrem odstawiamy na 14 dni żeby rozpuścił się cukier i wyciągnął z owocu resztę soku z alkoholem. Codziennie potrząsamy i mieszamy słojem. Po okresie 14 dni zlewamy słodki nalew i mieszamy go z pierwszym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy filtrujemy po kilku dniach i wlewamy do butelek. Butelki wynosimy do ciemnego chłodnego miejsca (piwnica) na minimum 6 miesięcy. Nalewka jest dobra do spożycia po tym okresie, ale im starsza jest, tym smaczniejsza i mocniejsza. Owoce zużywam do wypieku ciasta :)









Działanie:

Środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach. NAPRAWDĘ POMAGA :)

Dawkowanie:

Pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.

Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz