niedziela, 26 lipca 2020
Sałatka warzywna w zalewie.
Sałatka warzywna w zalewie z oliwy, octu, cukru i soli w skład której wchodzą warzywa takie jak kapusta, papryki czerwone, papryki zielone, ogórki gruntowe, marchew i cebula.
Składniki:
kapusta biała 2 kg
marchew 4 szt.
cebula 2 szt.
papryka czerwona 3 szt.
papryka zielona 3 szt.
ogórki 1,5 kg
Składniki do zalewy:
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki
szklanka oleju
szklanka octu 10%
Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz