środa, 29 lipca 2020

Flaczki drobiowe z indyczych żołądków.



Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i pałek z kurczaka.


Składniki:

żołądki indycze 1,5 kg
pałki z kurczaka 6 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
seler 1 szt.
por 10-15 cm
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt. duża
majeranek 1 łyżka
przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 2,5 litra osolonej wody. Do gotującej się osolonej wody dodajemy pałki z kurczaka i gotujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane pałki wyjmujemy na talerz i studzimy. W wywarze zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową i pokrojonymi warzywami w kostkę. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z pałek kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz