poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Sos ze słodkich czerwonych papryk.



Sos z czerwonych papryk, idealny do ryb, mięsa i sosów.

Składniki:

papryka słodka czerwona 2 kg (obrana, bez gniazd nasiennych)
sól do smaku
czosnek do smaku

Wykonanie:

Papryki kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Gotujemy do momentu jak papryka puści sok. Na chwilę przestajemy gotować i całość w garnku rozdrabniamy blenderem na papkę. Wstawiamy ponownie do gotowania, doprawiamy solą i czosnkiem do smaku. Gotujemy 90 minut, przecieru w garnku musi ubyć połowę poprzez wyparowanie wody. W między czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je oraz dekielki. Po czasie gotowania wlewamy gorący sos do słoików, zakręcamy ścisło i odstawiamy do ostudzenia. Po 24 godzinach pasteryzujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy w temperaturze pokojowej. Ostudzone wynosimy do piwnicy. Sos możemy używać do ryb, mięsa i sosów.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz