sobota, 1 sierpnia 2020

Gulasz węgierski.



Ugotowany na wieprzowym mięsie i z warzywami gulasz węgierski, podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanym ogórkiem.


Składniki:

kawałki szynki wieprzowej 50 dag
ścinki schabu 50 dag
cebula 1 szt. duża
marchew 1 szt.
pietruszka (korzeń) 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6 szt.
ziemniaki 4 szt. duże
koperek do posypania
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz kolorowy młotkowany do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czerwona słodka papryka mielona 2 łyżki
czosnek suszony 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia gulaszu
przegotowana woda 250 ml

Wykonanie:

Umyte kawałki mięsa osuszamy papierowymi ręcznikami, kroimy w większą kostkę, solimy, pieprzymy i smażymy w większym garnczku na roztopionym smalcu. Podczas smażenia często mieszamy. Gdy mięso lekko się podsmaży dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry, lekko posoloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i całość mieszamy. Dusimy mięsa z cebulą około 30 minut. W między czasie obieramy pietruszkę, marchew i kroimy w kostkę. po półgodzinnym smażeniu mięsa z cebulą dodajemy do garnka pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, i po wymieszaniu dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości marchwi i pietruszki, tak żeby była na al dente. Podczas duszenia mięs z warzywami myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych papryki, kroimy w kawałki (większe kwadraty). Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, dodajemy papryki, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż papryki lekko zmiękną i puszczą sok. Gdy papryki puszczą sok to dodajemy pastę rosołową, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Dodajemy również czerwoną sproszkowaną słodką paprykę, mieszamy wszystkie składniki w garnku. Dusimy jeszcze około 10 minut i zagęszczamy gulasz mąką wymieszaną w szklance przegotowanej wody. Zagotowujemy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ziemniaki po ugotowaniu i odlaniu z wody tłuczemy. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i marynowanym ogórkiem.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz